Semax Nr 1 hemma på besök

Han såg den komma genom köksfönstret… Nr 1.

semax_Ottosson_truck.jpg

     Sven-Eric Ottosson kom snabbt ner till verkstaden i Norje och konstaterade att Semaxen som han byggde 1986 med serienr. 1 var tillbaka på besök.

Sven-Eric berättar gärna historien om Semaxen och tiden då han ville bygga världens bästa truck.

- För så var det, om man får sträcka ut hakan, säger Sven-Eric med en nostalgisk blick på Semaxen.

Sven-Eric som startade Ottosson Truck, som då hette Ottossons Truckservice även känt som Truckdoktorn redan 1969, ville se något nytt på truckmarknaden. Hans vision var en truck med bättre komfort för föraren, bättre sikt, högre produktionstakt och en kompakt truck som skulle fungera på mindre ytor.

Namnet Semax kommer från ”Se maximalt” och det är det speciella med en Semax, då lyftmasten sitter bakom förarhytten vilket ger föraren full sikt. Detta gjorde även att Semaxen ökade säkerheten för både förare och omgivning, och med bättre uppsikt på godset, medförde det även minskade skador på dyra produkter.

En industri som tog till sig Semaxen var pappersindustin som använde den för förflyttning av pappersullar. Kunderna var tex Stora Enso och skogsbolaget SCA Värnamo.

På nr 1 finns ännu inte den funktion som kom att göra att många Semaxer var en populär maskin för att lasta och lossa gods från lastbilar och järnvägsvagnar, nämligen det hydraliska utskjutet som gjorde att inga förlängningsgafflar behövdes vid lastning och lossning.

Än idag hittar vi Semaxar lite varstans som en gång i tiden byggdes på Ottosson Truck och än idag får vi höra hur de används och fortfarande uppskattas trots att de ser något medfarna ut.

Minnena är många och just Semaxen är nog den truck som ligger Sven-Eric varmast om hjärtat.

Semax Sven-eric Ottossonsemax_1200.jpg

- Mitt mål var att göra världens bästa truck, säger Sven-Eric Ottosson, Ottosson Trucks grundare, som utvecklade och byggde Semaxen mellan åren 1986-1997.


Klicka här för att gå tillbaka

Vill du ha vårt nyhetsbrev?