Idag lyfter vi kvinnliga truckförare

Idag lyfter vi kvinnliga truckförare!

Idag, på Internationella Kvinnodagen, vill vi uppmärksamma Frida Martinsson - en skicklig truckförare som navigerar i en stenhård arbetsmiljö!

Idag lyfter vi kvinnliga truckförare!

Idag lyfter vi kvinnliga truckförare

Som truckförare hos vår kund Naturstenskompaniet hanterar man bokstavligen tonvis av stenblock varje dag, men det är ingen match för Frida.

”Nej, det finns verkligen inga nackdelar med att vara kvinna i denna tunga industri eftersom alla lyft görs med hjälp av truckar, traverser eller sugdon,” säger en glad Frida som verkligen trivs med sitt jobb på Naturstenskompaniet.

”Jag är faktiskt utbildad florist, men efter en kort period i en blomsterbutik i Lund efter utbildningen, återvände jag hem till Glimåkra igen.” Hon fortsätter: ”Det var min pappa, som då även han arbetade här på Naturstenskompaniet, som påpekade att de behövde fler medarbetare på grund av den höga arbetsbelastningen. Så jag flyttade tillbaka till Glimåkra och började på ”Graveringen” som målare på gravstenar.”

Men efter hennes mammaledighet 2013 blev det att bli truckförare på heltid i stället.

”Ja, det bara blev så, säger Frida glatt som nu varit på företaget i snart 13 år.”

I dag har Frida ansvar för att transportera material till olika produktionsstationer. Detta arbete kräver nära samarbete och noggrann planering med alla inblandade stationer.

På Naturstenskompaniet är produktionen helt beroende av truckar, traverser och sugdon för att flytta stenblock till de olika produktionsstationerna. Dessa stenblock genomgår flera produktionssteg innan de slutligen blir färdiga produkter såsom tex gravstenar, murar, stolpar, golv, väggbeklädnader och gatstenar.

På Naturstenskompaniet finns 7 truckar med lyftkapacitet på 2 till 18 ton som används efter behov beroende på stenblockens storlek. Frida sköter det största delen med ”sin” truck, en Hyundai 50-B-9 som har en lyftkapacitet på 5 ton.

Idag lyfter vi kvinnliga truckförare

Idag lyfter vi kvinnliga truckförare

Vad skulle du säga är fördel och nackdel gällande att vara kvinnlig truckförare, frågar vi Frida?

”För företaget är väl fördelen med att anställa kvinnliga truckförare, att truckarna är mer välskötta och att vi är mer rädda om dem och ser till att de är i bra skick, säger Frida med glimten i ögat.”

”Nackdelen är att jag ibland önskar att jag hade fler kvinnliga kollegor. Inte för att jag inte trivs med grabbarna – för det gör jag verkligen. Men ibland kan det kännas lite ensamt i omklädningsrummet när jag hör hur roligt killarna har i sitt omklädningsrum efter arbetsdagen.”

Frida betonar fördelarna med att arbeta på Naturstenskompaniet, där hon upplever ”frihet under ansvar” och har förtroendet att planera sitt arbete själv.

”Hela produktionskedjan är beroende av truckar. Jag har ett bra samarbete med mina kollegor, vilket gör att jag kan prioritera rätt i min planering.”

Hon tillägger: ”Det är aldrig enformigt, aldrig samma sak att göra, och det känns bra att ha kontroll över helheten.

Det är helt enkelt ett kul jobb!”

Idag lyfter vi kvinnliga truckförare

Faktaruta

Naturstenskompaniet är en ledande leverantör av byggnads- och anläggningssten i nordvästra Skåne och på Öland. De bryter och förädlar ett brett sortiment av stenprodukter, från klassisk gatsten till kalkstenshällar för väggbeklädnader och vackra kalkstensgolv.

Läs mer om en av våra äldsta kunder, Naturstenskompaniet här

Fler nyheter

Bromölla

Nyängsgatan 8
295 39 Bromölla
Service: 0456 - 317 72

Helsingborg

Torbornavägen 21
253 68 Helsingborg
Service: 042 - 22 33 80

Norrköping

Butängsgatan 8A
602 23 Norrköping
Service: 011 - 33 90 84

Vara

Torggatan 56
534 50 Vara
Service: 0512 - 30 12 70

Karlstad

Östanvindsgatan 20
652 21 Karlstad
Service: 070 - 348 20 45