Ottosson Truck - Saab Kockums

Saab Kockums

Ubåtsbygge och produktsäkerhet i fokus på Saab Kockums

För första gången på 30 år byggs två nya ubåtar i Sverige. Ett gediget projekt där säkerhet och tillgänglighet är högt prioriterat.

Bakom projektet står Saab Kockums som i dag har sitt huvudkontor i Malmö. Andra verksamheter finns på Muskö örlogsbas och vid Karlskronavarvet. Det sistnämnda har anor ända från 1600-talet och här sker all nybyggnad och underhållning av det marina försvarets fartyg och ubåtar. I dag ligger fokus på två stora ubåtsbyggen till den svenska marinen som ett led i det svenska försvarets upprustning.

– Vi har även full beläggning på underhållsprojekt, så det skymtar truckar i nästan varje vrå, berättar Jonas Karlsson som arbetar som områdeschef för produktionsservice.

För snart 15 år sedan inledde Jonas Karlsson och Saab Kockums ett samarbete med Ottosson Truck/Hyundai.
I dag har de ett tiotal Hyundaitruckar på avtal, och fler är på väg in. I lokalerna finns ett spann av produkter på allt från lättare motviktstruckar på 1,5 ton till den allra största på 18 ton.

– Vi var den andra i Sverige att köpa en 18-tonnare (Hyundai 180D-9). Ofta har vi kanske 4000–5000 ton stål som ska transporteras och då behöver vi maskiner som klarar riktigt tunga transporter, förklarar Jonas Karlsson.

På Saab Kockums är säkerhet a och o. Därför ställs höga krav på maskiner och tillgänglighet. Förutom projektet med ubåtarna i modell A26 håller dessutom en helt ny ytbehandlingsanläggning på att ta form.

– Eftersom säkerheten är hög behövde vi maskiner med EX-klassning. Vi ställde en fråga till Ottosson Truck/Hyundai och utifrån våra krav plockade de fram en truck med rätt certifiering som är godkänd för den här explosiva miljön. Deras lyhördhet är extremt viktig för oss. Servicen och den personliga kontakten är en annan del Jonas Karlsson uppskattar i det mångåriga samarbetet med Ottosson Truck/Hyundai.

– All service är loggbokad och sker per automatik. Då har vi en fantastisk servicetekniker som kommer hit. Han har varit med länge och kan vår verksamhet.
En gång när han var här hade vi problem med en mobilkran. Han hade aldrig servat en mobilkran i hela
sitt liv men gjorde ett försök. Till slut fick han faktiskt igång maskinen, så nu när han är här kan han även hjälpa till med den. Det är ett stort plus.

Fler kundcase

Bromölla

Nyängsgatan 8
295 39 Bromölla
Service: 0456 - 317 72

Helsingborg

Torbornavägen 21
253 68 Helsingborg
Service: 042 - 22 33 80

Norrköping

Butängsgatan 8A
602 23 Norrköping
Service: 011 - 33 90 84

Vara

Torggatan 56
534 50 Vara
Service: 0512 - 30 12 70

Karlstad

Östanvindsgatan 20
652 21 Karlstad
Service: 070 - 348 20 45