Truckar och praktikplatser Wendesgymnasiet Ottosson truck

Truckar och praktikplatser

Truckar och praktikplatser stärker samarbetet mellan Wendesgymnasiet och Ottosson Truck.

Truckar och praktikplatser stärker samarbetet mellan Wendesgymnasiet och Ottosson Truck.

Truckar och praktikplatser Wendesgymnasiet Ottosson truck

Bildtext: I samband med leveransen av en ny eltruck, en Hyundai 35BH-9, till Wendesgymnasiet i Kristianstad passade vi på att träffa Lukas Boberg (Yrkeslärare), Hans-Åke Tuomaala (förstelärare), Joakim Sahlin (Rektor) och Thindra Persson, som är elev på skolan. Även Ottosson Trucks säljare, Anton Håkansson, medverkade på bilden.

 

Wendesgymnasiet, beläget strax utanför Kristianstad i ett naturskönt område, erbjuder tre yrkesprogram:

  • Bygg- och anläggningsprogrammet,
  • VVS- och fastighetsprogrammet samt
  • Fordon- och transportprogrammet.

Inom dessa program har eleverna möjlighet att välja mellan totalt 13 olika inriktningar, vilket skapar fantastiska möjligheter. De nationella yrkesprogrammen, inklusive Fordon- och transportprogrammet, leder till yrkesexamen och öppnar dörrar till eftertraktade jobb direkt efter avslutad utbildning.

Fordon- och transportprogrammet är anslutet till Motorbranschcollege, en kvalitetsstämpel som säkrar den tekniska gymnasieutbildningen och stärker motorbranschens kompetensförsörjning. Eleverna ges möjlighet till 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket ger dem en verklig inblick i arbetslivet och ökar chanserna till framtida anställningar. Eleverna har möjlighet att specialisera sig inom olika områden, som lastbilsmekanik, maskinmekanik och även inriktning på truck. Med en stark koppling till arbetslivet lär de sig tillsyn, felsökning, service och reparation av tunga fordon och mobila maskiner.

Wendesgymnasiet har en lång historia och starka kopplingar till näringslivet i området. Ottosson Truck har, genom samarbetet med branschorganisationen MaskinLeverantörerna och QMT, varit engagerade i samarbetet med skolan under flera år. Detta samarbete har möjliggjort för flera elever att genomföra sina arbetsplatsförlagda lärande (APL) hos Ottosson Truck.

Genom samarbetet med MaskinLeverantörerna och QMT (Qualified Machine Technician) får eleverna på Fordon- och transportprogrammet extra stöd och möjligheter. Detta initiativ stärker samarbetet mellan skolan och branschen och säkerställer att eleverna är väl förberedda för arbetslivet.

QMT står för Qualified Machine Technician och representerar en extra kvalificerad utbildning för maskinmekaniker, speciellt anpassad för mobila arbetsmaskiner. Ottosson Truck välkomnar fler elever att välja inriktningen truck och erbjuder APL i vår nya moderna truckverkstad i Bromölla.

 

 

Företagsmässa

Varje år arrangerar skolan en årlig minimässa där företag, inklusive Ottosson Truck, presenterar sig och ger eleverna möjligheter att knyta kontakter.

”Det roliga är att av de 10 företag som var med på mässan hade alla idag före detta elever från skolan som anställda,” säger Hans-Åke.

 

Ottosson Truck och Fordonsutbildning

Strax innan jul levererade Ottosson Truck en Hyundai 35BH-9, en eltruck med en lyftkapacitet på 3,5 ton. Denna truck kommer att användas för undervisning inom ellära och hydraulik, men även för att säkerställa praktisk erfarenhet inom områden som hydraulikscheman, elmotorer, felsökning och olika säkerhetsdetaljer.

Vi pratar med Lukas, som är lärare på fordonsprogrammet, och han lyfter fram bredden i utbildningarna på skolan.

”Oavsett om eleverna läser lastbil eller mobila maskiner så fokuserar vi på systemfunktion, det vill säga motorteknik, ellära, hydraulik och pneumatik (tryckluft),” berättar Hans-Åke.

Trucken beställdes också med alla säkerhetsdetaljer för att eleverna ska kunna utbildas inom detta område och lära sig att diagnostisera felsökning direkt i truckens display. Ottosson Truck har dessutom kompletterat leveransen med ett sopaggregat samt en lyftkorg för att möjliggöra säkrare arbete på höga lastbilar.

Truckar och praktikplatser Wendesgymnasiet Ottosson truck Truckar och praktikplatser Wendesgymnasiet Ottosson truck

Vi träffar även Thindra Persson, som går sitt tredje år på Fordon- och transportprogrammet med inriktning på lastbilsmekaniker. Hon betonar den mysiga atmosfären på skolan och gemenskapen mellan de olika programmen.

”Varför tror du att det är så?” frågar vi.

”Jag tror att det beror på att skolan ligger en bit från stan och att det är så fint och mysigt här, så alla elever stannar på området och umgås med varandra.”

Truckar och praktikplatser Wendesgymnasiet Ottosson truck

Är du eller din ungdom hemma nyfiken på att läsa mer om utbildningarna på Wendesgymnasiet hittar du de här >>

 

Fler kundcase

Bromölla

Nyängsgatan 8
295 39 Bromölla
Service: 0456 - 317 72

Helsingborg

Torbornavägen 21
253 68 Helsingborg
Service: 042 - 22 33 80

Norrköping

Butängsgatan 8A
602 23 Norrköping
Service: 011 - 33 90 84

Vara

Torggatan 56
534 50 Vara
Service: 0512 - 30 12 70

Karlstad

Östanvindsgatan 20
652 21 Karlstad
Service: 070 - 348 20 45